Centra krwiodawstwa


aaa

Przyjaciele Krewniaków


Partnerzy/Patroni


Polecamy


Szukaj

Podaj frazę do wyszukania.


Newsletter

Chcesz otrzymywać informacje o HK i KREWNIAKACH. Zapisz się.


aac

Fundacja

Czwartek 4 maja 2006r.

Pazura Cezary

Opis biograficzny:
(ur. 13 czerwca 1962 w Tomaszowie Mazowieckim) - polski aktor filmowy, kabaretowy i telewizyjny, komik, piosenkarz.
Kariera:
Ukończył w 1986 PWSFTviT w Łodzi. Początkowo związany był z teatrem, zaraz po ukończeniu szkoły rozpoczął pracę w Teatrze Ochoty w Warszawie, później w latach 1992-93 pracował w Teatrze Powszechnym. Debiutował w 1986 roku w przygodowym filmie Waldemara Podgórskiego "Czarne Stopy". W 2007 roku zadebiutował jako reżyser realizując jeden z odcinków serialu Faceci do wzięcia.
Jest laureatem nagrody Złota Kaczka dla najlepszego polskiego aktora za lata 1993, 1997, 2003.

Filmografia:
Maszyna losująca (2007), jako maszyna
Niania - Tadeusz
Drugi sztos (2007), jako Synek
Oficerowie (2006), jako Sznajder
Ja wam pokażę! (2006), jako Tomasz Kozłowski
Emilia (2005), jako Indiana Dźones
Złote krople (2004), jako Kanclerz
Nienasycenie (2003), Kocmołuchowicz, ojciec Zypcia, Putrycydes Tengier
Show (2003), jako Czarek
Czego się boją faceci, czyli seks w mniejszym mieście (2003-2005)
Dzień świra (2002), jako facet na ulicy
Kariera Nikosia Dyzmy (2002), jako Nikoś Dyzma
E=mc² (2002), jako Ramzes
Zakochani (2000), jako Szczepan Zadymek
13 posterunek 2 (2000), jako posterunkowy Cezary Cezary
Chłopaki nie płaczą (2000), jako Fred
Ajlawju (1999), jako Adam Miauczyński
Kiler-ów 2-óch (1999), jako Jerzy Kiler
Sztos (1997), jako Synek
Szczęśliwego Nowego Jorku (1997), jako Azbest
Sara (1997), jako Cezary
Kiler (1997), jako Jurek Kiler
13 posterunek (1997-1998), jako posterunkowy Cezary Cezary
Wirus (1996)
Słodko gorzki (1996), jako trener
Engelchen (1996), jako Michael ]
Dzieci i ryby (1996)
Wielki tydzień (1995), jako Piotrowski
Tato (1995), jako Cezary
Nic śmiesznego (1995, reż. Marek Koterski) jako Adaś Miauczyński
Psy II: Ostatnia krew (1994, reż. Władysław Pasikowski)
Polska śmierć (1994)
Oczy niebieskie (1994)
Uprowadzenie Agaty (1993, reż. Marek Piwowski)
Tylko strach (1993, reż. Barbara Sass)
Trzy kolory. Biały (1993, reż. Krzysztof Kieślowski)
Pożegnanie z Marią (1993)
Polski crash (1993)
Lepiej być piękną i bogatą (1993)
Kraj świata (1993)
Dwa księżyce (1993)
Człowiek z... (1993, reż. Konrad Szołajski)
Balanga (1993)
Żegnaj Rockefeller (1992)
Zwolnieni z życia (1992)
Wielka wsypa (1992)
Psy (1992, reż. Władysław Pasikowski)
Pierścionek z orłem w koronie (1992, reż. Andrzej Wajda)
Pamiętnik znaleziony w garbie (1992, reż. Jan Kidawa-Błoński)
Kawalerskie życie na obczyźnie (1992)
Enak (1992)
Czarne słońca (1992)
Rozmowy kontrolowane (1991)
V.I.P. (1991, reż. Juliusz Machulski)
Kroll (1991, reż. Władysław Pasikowski)
Cynga (1991)
Déjà vu (1990, reż. Juliusz Machulski) - jako niemiecki cyklista
Pogranicze w ogniu (1988-1991)
Pogrzeb lwa (1986)
Czarne Stopy (1986, reż. Waldemar Podgórski)

Źródło: www.wikipedia.pl
http://www.cezarypazura.pl



Zamknij

Skomentuj artykuł


Podaj kod z obrazka (5 znaków)
Zamknij

Napisz do nas



Podaj kod z obrazka (5 znaków) (Podaj kod)

* oznaczono pola wymagane
Katarzyna Velinov, krewniacy, Marcin Velinov

Krewniacy - Europejska Fundacja Honorowego Dawcy Krwi 
adres do korespodencji : Domaniewska 35A lok 41, 02-672 Warszawa, Tel. 602 33 11 33
© 2012 KEFHDK. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Światowa Fundacja Promocji Krwiodawstwa - Krew dla Życia
ul. Mokotowska 58/10, 00-543 Warszawa, Tel./fax 22 620 51 52
© 2011 SFPKKZ. Wszelkie prawa zastrzeżone.