Centra krwiodawstwa


aaa

Przyjaciele Krewniaków


Partnerzy/Patroni


Polecamy


Szukaj

Podaj frazę do wyszukania.


Newsletter

Chcesz otrzymywać informacje o HK i KREWNIAKACH. Zapisz się.


aac

Fundacja

Czwartek 4 maja 2006r.

Potocka Małgorzata

Opis biograficzny:
(ur. 17 sierpnia 1953 w Łodzi) - Aktorka, reżyserka, producentka filmowa. Od 1 stycznia 2006 jest dyrektorem łódzkiej TVP.
Kariera:
W 1985 była stypendystka Film Workshop Millenium w Nowym Jorku oraz wykładała na kilku uczelniach USA. Od 1980 roku należy do Stowarzyszenia Filmowców Polskich i Stowarzyszenia Twórców Kultury. Wystąpiła m.in. w filmach: "Wszystko na sprzedaż" (1968), "Szklana kula" (1972), "Księżycowa droga" (1982), "Cyrk odjeżdża" (1987). Jest laureatką wielu nagród, m.in. Nagrody im. Z. Cybulskiego (1975), II nagrody na Festiwalu Filmów Społecznych w Warszawie (1986), nagrody krytyków na festiwalu filmowym w Monachium (1997).

Filmografia:
2006 - DIVERSANT II Obsada aktorska,
2003 - ZAGINIONA Obsada aktorska (Zofia Milanowska, żona sędziego),
2003 - SZYCIE NA GORĄCO Obsada aktorska (aktorka Krysia Kozłowska),
2003-2007- PLEBANIA
2003-2005 - DEFEKT Obsada aktorska (sekretarka prokuratora Piwnickiego; I seria), 
2001 - LOKATORZY Obsada aktorska (Pani Duch, pośrednik sprzedaży nieruchomości),
2000 - KLASA NA OBCASACH Reżyseria (w czołówce podano imiona: Małgorzata Maria), Scenariusz (w czołówce podano imiona: Małgorzata Maria), Dialogi (w czołówce podano imiona: Małgorzata Maria), Obsada aktorska (Maria, matka "Kobry"),
1999 - TRZY SZALONE ZERA Obsada aktorska,
1999 - ODLOTOWE WAKACJE Obsada aktorska (Joanna Damrot),
1998 - SERIA II w MATKI, ŻONY I KOCHANKI Obsada aktorska (Wanda Otrębowska),
1998 - OKO RA w KLASA NA OBCASACH Dialogi, Reżyseria, Scenariusz,
1997 - PUŁAPKA (1997) Obsada aktorska (dziennikarka telewizyjna poznan w samolocie),
1996 - PANNA NIKT Obsada aktorska (matka Ewy),
1996 - AUTOPORTRET Z KOCHANKĄ Obsada aktorska (listonoszka),
1995 - SERIA I w MATKI, ŻONY I KOCHANKI Obsada aktorska (Wanda Popiołek-Otrębowska),
1994 - ŁUBUDU BANK (8) w BANK NIE Z TEJ ZIEMI Obsada aktorska (sekretarka planu),
1991 - A WOMAN AT WAR Producent towarzyszący,
1991 - TAK TAK Obsada aktorska (redaktorka w telewizji),
1991 - 30 DOOR KEY Obsada aktorska,
1989 - STAN STRACHU Wykonanie muzyki,
1988 - WIERNYMI OSTANIEMSJA Obsada aktorska,
1987 - CYRK ODJEŻDŻA Obsada aktorska (tancerka Halina Zasławska),
1986 - INNA WYSPA Obsada aktorska (salowa),
1985 - OGNISTY ANIOŁ Obsada aktorska (siostra zakonna),
1984 - SYLWIA (3) w TRAPEZ Obsada aktorska (Maria, koleżanka Sylwii z kursu),
1983 - ŚWIĘTO KSIĘŻYCA Obsada aktorska (czarownica),
1982 - GRY I ZABAWY Obsada aktorska (Milka),
1980 - JEDEN DZIEŃ Z MISTRZEM Obsada aktorska (Majorkowa),
1979 - PLANKTON ODER DES WUNDER DER ANPASSUNG Obsada aktorska (Christine),
1979 - KAM NIKDO NESMI Obsada aktorska (Lucie),
1978 - WESELA NIE BĘDZIE Obsada aktorska (Maryla),
1978 - POGRZEB ŚWIERSZCZA Obsada aktorska (wychowawczyni),
1977 - ZAKRĘT Obsada aktorska (żona osadnika),
1977 - GDZIE WODA CZYSTA I TRAWA ZIELONA Obsada aktorska (sekretarka),
1975 - DER SCHWARZE STORCH Obsada aktorska (Terka),
1975 - NIESPOTYKANIE SPOKOJNY CZŁOWIEK Obsada aktorska (Helenka),
1975 - JAROSŁAW DĄBROWSKI Obsada aktorska (Pelagia Dąbrowska, żona Jarosława),
1975 - JAD Obsada aktorska (Kalija),
1975 - HAZARDZIŚCI Obsada aktorska (dziewczyna na ulicy; nie występuje w czołówce),
1974 - ORZEŁ I RESZKA Obsada aktorska (Zuzanna, asystentka Nowaka),
1973 - HUBAL Obsada aktorska (Marianna Cel "Tereska", członek oddziału "Hubala"),
1973 - CIEMNA RZEKA Obsada aktorska (Hanka),
1972 - SZKLANA KULA Obsada aktorska (Irena),
1971 - PUNKT WYJŚCIA Obsada aktorska (autostopowiczka; nie występuje w napisach),
1970 - LEGENDA (1970) Obsada aktorska (Julka),
1970 - KSIĄŻĘ SEZONU Obsada aktorska (dziewczyna z uzdrowiska),
1969 - PIĄTA RANO Obsada aktorska (Katarzyna),
1968 - WSZYSTKO NA SPRZEDAŻ Obsada aktorska ("Mała"),
1959 - AWANTURA O BASIĘ (1959) Obsada aktorska (dziewczynka z wózkiem dla lalek w parku; nie występuje w czołówce),

Źródło: http://www.filmpolski.pl/fp/index.php/11166
www.wikipedia.org



Zamknij

Skomentuj artykuł


Podaj kod z obrazka (5 znaków)
Zamknij

Napisz do nas



Podaj kod z obrazka (5 znaków) (Podaj kod)

* oznaczono pola wymagane
Katarzyna Velinov, krewniacy, Marcin Velinov

Krewniacy - Europejska Fundacja Honorowego Dawcy Krwi 
adres do korespodencji : Domaniewska 35A lok 41, 02-672 Warszawa, Tel. 602 33 11 33
© 2012 KEFHDK. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Światowa Fundacja Promocji Krwiodawstwa - Krew dla Życia
ul. Mokotowska 58/10, 00-543 Warszawa, Tel./fax 22 620 51 52
© 2011 SFPKKZ. Wszelkie prawa zastrzeżone.