Centra krwiodawstwa


aaa

Przyjaciele Krewniaków


Partnerzy/Patroni


Polecamy


Szukaj

Podaj frazę do wyszukania.


Newsletter

Chcesz otrzymywać informacje o HK i KREWNIAKACH. Zapisz się.


aac

Fundacja

Czwartek 4 maja 2006r.

Figura Katarzyna

Katarzyna Figura
polska aktorka filmowa, telewizyjna i teatralna

ur. 22 marca 1962 w Warszawie











Opis biograficzny:

 W 1985 roku ukończyła PWST w Warszawie, edukacje kontynuowała w paryskim Conservatoire d'Art Dramatique. Jest jedną z najbardziej znanych i najpopularniejszych aktorek współczesnego polskiego kina. Obsadzana najczęściej w rolach seksbomb, superblondyn, prostytutek, żon bogaczy, ostatnio radykalnie zmieniła swój filmowy wizerunek na rzecz postaci kobiet dojrzałych, często smutnych i rozżalonych.
Kariera:
Nie rezygnuje z występów w telewizji. Przez wiele lat grała w pojedynczych odcinkach popularnych sitcomów, od 2005 roku regularnie pojawia się w serialu Wiedźmy.
Rok wcześniej powróciła po wieloletniej przerwie do teatru. Jej rola w Alina na zachód Pawła Miśkiewicza w warszawskim Teatrze Dramatycznym została wysoko oceniona przez krytykę. Specjalnie dla niej ogoliła włosy na głowie, dzięki czemu ostatecznie zerwała z wizerunkiem plastikowej seksbomby.

Filmografia:
2003 - "Ubu Król" - reż. Piotr Szulkin (Polska)
2003 - "Żurek" - reż. Ryszard Brylski (Polska)
2002 - "Zemsta" - reż. Andrzej Wajda (Polska)
2001 - "Pianista" - reż. Roman Polański (Polska, Francja, USA)
2000 - "Zakochani" - reż. Piotr Wereśniak (Polska)
1999 - "Ajlawju" - reż. Marek Koterski (Polska)
1999 - "Kiler-ów 2-óch" - reż. Juliusz Machulski (Polska)
1998 - "Niemcy" - reż. Zbigniew Kamiński (Polska/USA)
1998 - "Złoto dezerterów" - reż. Janusz Majewski (Polska)
1998 - "Prostytutki" - reż. Eugeniusz Priwieziencew (Polska)
1997 - "Zegar Słoneczny" - reż. Anrzej Kondratiuk (Polska)
1997 - "Kiler" - reż. Juliusz Machulski (Polska)
1997 - "Szczęśliwego Nowego Jorku" - reż. Janusz Zaorski (Polska)
1997 - "Historie miłosne" - reż. Jerzy Stuhr (Polska)
1996 - "Autoportret z kochanką" -reż. Radosław Piwowarski (Polska)
1995 - "Too Fast, Too Young", "Zbyt szybko, zbyt młodzi" - reż. Tim Everitt (USA)
1995 - "Wrzeciono czasu" - reż. Andrzej Kondratiuk (Polska)
1994 - "Perle Noire", "Czarna perła" - reż. Joseph Kumbela (Francja, TV)
1994 - "Pret-a-Porter" - reż. Robert Altman (USA)
1993 - "Fatal Past", "Fatalna przeszłość" - reż. Clive Fleury (USA/Australia)
1993 - "Wesoła noc smutnego biznesmena" - reż. Andrzej Kondratiuk (Polska, TV)
1992 - "Lavatrice", "Pralka" - reż. Rugero Deodato (Francja/Włochy, TV)
1992 - "Gracz" - reż. Robert Altman (USA)
1991 - "Voix Dans Le Jardin", "Voices in the Garden", "Głosy w ogrodzie" - reż. Pierre Boutron (Francja/W.Brytania)
1991 - "Droga Mleczna" - reż. Andrzej Kondratiuk (Polska, TV)
1990 - "Navarro" - reż. Patrick Jamain (Francja, serial telewizyjny)
1990 - "Panny i wdowy" - reż. Janusz Zaorski (wersja kinowa i serial telewizyjny)
1990 - "L'Ambassade En Folie", "Near Mrs", "Zakazane związki", - reż. Baz Taylor (Francja/USA, TV)
1989 - "Porno" - reż. Marek Koterski (Polska)
1989 - "Rififi po 60-ce" - reż. Paweł Trzaska (Polska, TV)
1989 - "Estacion Central" - reż. Joseph Anton Salgot (Hiszpania)
1988 - "Kingsajz" - reż. Juliusz Machulski (Polska)
1988 - "W klatce" - reż. Barbara Sass (Polska)
1987 - "Pociąg do Hollywood" - reż. Radosław Piwowarski (Polska)
1986 - "Sezon na potwory" - reż. Miclos Jancso (Węgry)
1986 - "Prywatny pamiętnik grzesznika" - dir. Wojciech Has (Polska)
1985 - "Rośliny trujące" - reż. Robert Gliński (Polska, TV)
1985 - "Komediantka" - reż. Jerzy Sztwiertnia (Polska, wersja kinowa i serial telewizyjny)
1985 - "Pierścień i Róża" - reż. Jerzy Gruza (Polska, wersja kinowa i serial telewizyjny)
1985 - "Bez końca" - reż. Krzysztof Kieślowski (Polska)
1984 - "Ga-Ga, Chwała Bohaterom" - reż. Piotr Szulkin (Polska)
1984 - "Przeznaczenie"- reż. Jacek Koprowicz (Polska)



Źródło: www.wikipedia.org i www.kasiafigura.com/pol/main.htm



Zamknij

Skomentuj artykuł


Podaj kod z obrazka (5 znaków)
Zamknij

Napisz do nas



Podaj kod z obrazka (5 znaków) (Podaj kod)

* oznaczono pola wymagane
Katarzyna Velinov, krewniacy, Marcin Velinov

Krewniacy - Europejska Fundacja Honorowego Dawcy Krwi 
adres do korespodencji : Domaniewska 35A lok 41, 02-672 Warszawa, Tel. 602 33 11 33
© 2012 KEFHDK. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Światowa Fundacja Promocji Krwiodawstwa - Krew dla Życia
ul. Mokotowska 58/10, 00-543 Warszawa, Tel./fax 22 620 51 52
© 2011 SFPKKZ. Wszelkie prawa zastrzeżone.