Centra krwiodawstwa


aaa

Przyjaciele Krewniaków


Partnerzy/Patroni


Polecamy


Szukaj

Podaj frazę do wyszukania.


Newsletter

Chcesz otrzymywać informacje o HK i KREWNIAKACH. Zapisz się.


aac

Fundacja

Czwartek 4 maja 2006r.

Wolszczak Grażyna

Opis biograficzny:
ur. 7 grudnia 1958 Gdańsk
Chociaż zawsze fascynował ją taniec, a w szczególności balet, to postanowiła zdawać na psychologię. Gdy się nie dostała, wyjechała do Wrocławia, gdzie zapisała się do zespołu pantomimy Henryka Tomaszewskiego. Po pół roku mistrz stwierdził, że traci czas w jego zespole. Wolszczak się jednak nie poddała i po paru miesiącach postanowiła zdawać do warszawskiej PWST. Dostała się. Studia ukończyła w 1983 roku. W życiu prywatnym była żoną Marka Sikory, aktora i reżysera. Kilka lat po jego przedwczesnej śmierci w 1996 roku związała się ze scenarzystą Cezarym Harasimowiczem. Ma syna - Filipa. Opiekuje się córkami swojego partnera. Wśród znajomych i przyjaciół uchodzi za osobę mocno stąpającą nogami na ziemi, choć z głową w "metafizycznych chmurach". Uwielbia podróżować, a także ćwiczyć na siłowni.

Kariera:
Wkrótce znalazła angaż w Teatrze Nowym w Poznaniu, gdzie trafiła w zastępstwie koleżanki z myślą, aby szybko powrócić do stolicy. Na miejscu jednak atmosfera teatru bardzo się jej spodobała. Zaczęła tu grać dla najlepszych polskich reżyserów: Izabelli Cywińskiej, Janusza Wiśniewskiego i Janusza Nyczka ( u niego zresztą stworzyła, jak sama powtarza, jedną z najciekawszych w swojej karierze kreacji, a mianowicie Iriny w "Trzech siostrach"). Ostatecznie, w 1987 roku, wróciła do Warszawy, gdzie zaczęła występować na deskach Teatru Rozmaitości, Teatru Studio i Teatru Dramatycznego. Pierwszą ważniejszą rolę przed kamerą stworzyła u Krzysztofa Krauzego w "Grach ulicznych". Potem przyszły seriale: "Matki, żony i kochanki" Juliusza Machulskiego, "Klan" oraz "Na dobre i na złe", "Marzenia do spełnienia", czy "Maszyna zmian" i "Trzy szalone zera". Pojawiła się także we włoskim obrazie Petera Del Monte - "Ballada o czyścicielach szyb". Prawdziwa sława przyszła jednak wraz z rolą Yennefer w kinowej ekranizacji prozy Sapkowskiego oraz kreacją Basi Brzozowskiej w serialu "Na Wspólnej". Fanów przysporzy jej zapewne także udział w komedii romantycznej "Ja wam pokażę", kontynuacji hitu "Nigdy w życiu".Chociaż Wolszczak zajęta jest pracą przed kamerą, ciągle znajduje czas na spotkania z żywą publicznością. Można ją podziwiać m.in. w Teatrze Scena Prezentacje ("Sex nocy letniej") i w Teatrze Syrena ("In flagranti").

Filmografia:
2006 - JA WAM POKAŻĘ! Obsada aktorska (Judyta Kozłowska),
2003-2007 - NA WSPÓLNEJ Obsada aktorska (Barbara Brzozowska, żona Andrzeja),
2002 - WIEDŹMIN (serial tv) Obsada aktorska (Yennefer; w odcinku 6 nie występuje w czołówce),
2002 - AS Obsada aktorska (Julia Roszak, matka Matyldy, przyjaciółka Ani),
2001 - WIEDŹMIN Obsada aktorska (Yennefer),
2001 - POKOLENIE 2000 Obsada aktorska (matka Anki),
2001-2002 - MARZENIA DO SPEŁNIENIA Obsada aktorska (Teresa Trusewicz, kochanka Tadeusza),
2000 - ŚWIĘTA POLSKIE Obsada aktorska (współpracowniczka bohatera),
2000 - NIEZNANA OPOWIEŚĆ WIGILIJNA Obsada aktorska (Boruniowa),
2000 - NA DOBRE I NA ZŁE Obsada aktorska (policjantka Krystyna Andrzejczak),
1999 - VSICHNI MOJI BLIZCI Obsada aktorska (Angelika, ciotka Dawida),
1999 - TRZY SZALONE ZERA Obsada aktorska (mama Olafa),
1998 - LA BALLATA DEI LAVAVETRI Obsada aktorska (Helena, żona Janusza),
1998 - MATKI, ŻONY I KOCHANKI Obsada aktorska (dziennikarka Elżbieta Kajzer, autorka telewizyjnego programu "Na gigancie"),
1997 - UN AIR SI PUR . . . Obsada aktorska (Milady),
1997 - PROSTYTUTKI Obsada aktorska (właścicielka mieszkania wynajmowanego przez Ulę i "Grazię"),
1997 - POLOWANIE Obsada aktorska (mama Alika),
1997-2007 - KLAN Obsada aktorska (Szafrańska, psycholog dziecięcy w Publicznym Ośrodku Adopcyjnym),
1997 - CUDZE SZCZĘŚCIE Obsada aktorska (Ewa),
1996 - MASZYNA ZMIAN. NOWE PRZYGODY Obsada aktorska (mama Mikołaja),
1996 - MASZYNA ZMIAN. NOWE PRZYGODY Obsada aktorska (Mama Mikołaja),
1996 - GRY ULICZNE Obsada aktorska (Maria),
1995 - MASZYNA ZMIAN Obsada aktorska (Grażyna, mama Mikołaja),
1992 - FELIX DZIERŻYŃSKI LĄDUJE W WARSZAWIE Obsada aktorska,
1991 - ROZMOWY KONTROLOWANE Obsada aktorska (Grażyna Chochoł, dziennikarka rozmawiająca z porucznikiem SB),
1990 - KAPITAN CONRAD Obsada aktorska (Ewelina Korzeniowska),
1990 - FEMINA Obsada aktorska (prostytutka),
1989 - ŻELAZNĄ RĘKĄ Obsada aktorska (Agata, kochanka Mroczka),
1989 - LAWA Obsada aktorska (sanitariuszka na dziadach, Księżna w scenie "Balu u Senatora"),
1988 - DOTKNIĘCI Obsada aktorska,
1987 - ZAMKNĄĆ ZA SOBĄ DRZWI Obsada aktorska (Jovita Popovic, kapitan wydziału do walki z narkotykami policji jugosłowiańskiej),
1987 - DONDULA Obsada aktorska (Dondula),
1987 - 07 ZGŁOŚ SIĘ Obsada aktorska (Jovita Popovic, kapitan wydziału do walki z narkotykami policji jugosłowiańskiej),
1986 - MASKARADA Obsada aktorska (Julka, młoda aktorka),

Źródło: http://www.filmpolski.pl/fp/index.php/113273
www.wikipedia.org



Zamknij

Skomentuj artykuł


Podaj kod z obrazka (5 znaków)
Zamknij

Napisz do nas



Podaj kod z obrazka (5 znaków) (Podaj kod)

* oznaczono pola wymagane
Katarzyna Velinov, krewniacy, Marcin Velinov

Krewniacy - Europejska Fundacja Honorowego Dawcy Krwi 
adres do korespodencji : Domaniewska 35A lok 41, 02-672 Warszawa, Tel. 602 33 11 33
© 2012 KEFHDK. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Światowa Fundacja Promocji Krwiodawstwa - Krew dla Życia
ul. Mokotowska 58/10, 00-543 Warszawa, Tel./fax 22 620 51 52
© 2011 SFPKKZ. Wszelkie prawa zastrzeżone.